Studeni, kad završava period berbe, vrijeme je praznovanja martinja – što drugo očekivati, kad sv. Martin 11. u mjesecu pretvara mošt u vino! Korijeni praznika sežu duboko u povijest, u pagansko razdoblje, dolazak kršćanstva donio mu je pak njegovo današnje ruho.
Paganski, kršćanski, općeljudski – Martinje, koji neki zovu i „jesenji pust,“ praznik je vina i obilja dobre hrane, pod kojoj stenju stolovi. Mlinci, pečene guske ili patke te druga perad, crveni kupus, kesten, jabuka – i vina u izobilju!
Kako bi se i tvoj praznični stol zamalo prevrnuo od izobilja dobre hrane, za tebe smo pripremili nekoliko ukusnih recepata za Martinje; s obzirom da nam pak praznični recepti obično sažmu odjeću, a naši remeni postaju pretijesni, opskrbili smo vas receptima uz koje će se tvoji gosti bez loše savjesti baciti na zdravu gozbu.
1. Juha iz crvenog kupusa
Martinje ne može biti Martinje bez crvenog kupusa i točka. Kupus nije samo ukusan, već i izuzetno zdrav – i ne samo to, nego se sirov crveni kupus nalazi i na popisu povrća s negativnim kalorijama, što znači da naše tijelo za probavu potroši više kalorija nego što smo ih unijeli! Bingo! 😊
Sastavci za veselu družinu:
- 1 glava crvenog zelja
- 2 glavice luka
- 2 krumpira
- 4 čena češnjaka
- Kocka povrtnog temeljca
- 2 žlice octa od jabuka (koji se nije pretvorio u vino)
- Nekoliko žlica maslinovog ulja
- Sol i papar
- Lovorov list
Za zadovoljne pupoljke i za vitku liniju
Crveni kupus narežemo na traku, luk na kockice, i još češnjak na sitne komadiće. Na maslinovom ulju onda popirjamo luk i češnjak te dodamo narezani crveni kupus čudesne ljubičaste boje (savjet: što brže operi dasku poslije sjeckanja kako ne bi imao vječiti spomen na proslavu Martinja).
Poslije 5 minuta pirjanja buduću juhu zalijemo temeljcem i dodamo još na kockice nasjeckan krumpir i začine.
Ostavimo 15 minuta i naša juha za Martinje je spremna!
Za točku na i možemo našu čudesnu ljubičastu juhu još pasirati, pri čemu će nam izdatno pomoći štapni mikser Ergo Mixx. I premda crveni kupus svojom karakterističnom bojom može puštati slijedove, srećom neće pustiti nikakve slijedove na štapnom mikseru metalne boje! #Phew
2. Pečena guska s kestenom
Ok, iako smo rekli da ćemo paziti na liniju, IPAK se nećemo ustručavati sa guskom i napravit ćemo jedan prekršaj. Kao što i crveni kupus, i pečena guska je obvezna, ako ne čak i glavna gošća martinjske gozbe. Uostalom – ako nam crveni kupus uštedi nekoliko kalorija, možemo ih nadoknaditi guskom. 😊 (see what we did there? 😉)
A znaš li zašto? Sveti Martin je naime htio izbjeći imenovanje za biskupa, zato se sakrio među guske. Jadnice pak nisu to razumjele te su ga glasnim gakanjem izdale. I tako se, navodno kao kazna, svake godine na Martinov praznik nađu na tanjuru.
Sastavci:
- Jedna cijela guska
- 3 stabla celera
- 1 luk
- 1 jabuka
- Nekoliko kora suhog kruha
- 300g kestena
- Sol i papar
- Nekoliko pregršta tamjana
Jedna guska i pregršt strpljivosti
Glavno jelo će ti uzeti nešto vremena, zato je neizostavni sastavak i pregršt strpljivosti. Gusku operemo, očistimo i posolimo, onda je ostavimo odmarati te se u međuvremenu posvetimo nadjevu.
Jabuku nasjeckamo na komadiće, istotako i kesten, celer, luk i koru suhog kruha. Sve zajedno izmiješamo u zdjeli, dodamo još začine – i naš nadjev je gotov!
Gusku napunimo i zašijemo, onda je stavimo u unaprijed zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva te je pečemo sat vremena. Poslije jednoga sata smanjimo pećnicu na 180 stupnjeva i pečemo je još dva do tri sata.
Kad je martinjska guska pečena, poslužimo je u društvu mlinaca i sljedećih priloga.
3. Crveni kupus sa brusnicama
Prosto ne možemo prehvaliti crveni kupus, zato smo odlučili da će biti glavna zvijezda naše martinjske gozbe. Ovaj put kao prilog pečenoj gusci.
Sastavci:
- 1kg crvenog kupusa
- 2 jabuke
- Žličica ili dvije soka od limuna
- Čašica crvenog vina
- Šaka namočenih brusnica
- Sol i papar
- Kocka povrtnog temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
Brzo spremljen prilog
Luk narežemo i popirjamo na maslinovom ulju, a u međuvremenu naribamo crveni kupus i jabuke.
Kad luk zamiriše, u posudu naspemo preko njega crveni kupus, a poslije nekoliko minuta pirjanja pokapamo ga sokom od limuna, dodamo još temeljac i pirjamo još minimalno 5 minuta.
Poslije kupusu dodamo još crveno vino, naribane jabuke i brusnice te kuhamo još nekoliko minuta – i naša jednostavan, ukusan i zdrav prilog je gotov!
4. Pire od kestena
Da, znamo, bez mlinaca nema martinjske gozbe – no što ćemo kad je pire od kestena tako ukusan, a istovremeno i malo zdravija zamjena za mlince!
Sastavci:
- 500g kestena
- 4 batata
- Nekoliko kašika maslaca (ovisno o tome kako zdrav pire želite 😊 )
- Muškatni oraščić i sol
Jednostavno kao pire od kestena
Kesten i krumpire skuhamo u slanoj vodi – preporučujemo da koristiš batat jer je zdraviji od običnog krumpira, a uz to pireu da još poseban, slatkast okus.
Kad je sve skuhano, ocijedimo i dodamo sol te muškatni oraščić i nekoliko kašika maslaca, ako želimo možemo dodati i malo mlijeka.
Onda gnječilicom za pire (ili, da bi bilo elegantnije, štapnim mikserom kao što je Ergo Mixx) sve zajedno pretvorimo u pire i poslužimo uz ostale specijalitete.
5. Punjeni listovi vinove loze
Ostavimo najbolje za kraj, kažu Englezi, i mi se toga također pridržavamo – zato smo za sam kraj ostavili ovaj izuzetan prilog, koji je dobro poznat mediteranskim narodima. Mogli bismo reći i – sarme na malo drugačiji način #SameSameButDifferent! 😊 Čak i tvoji vegetarijanski prijatelji bit će oduševljeni!
Sastavci:
- 300g listova vinove loze u rasolu (kupljenih)
- 100g riže
- 2 glavice luka
- Žlica šećera
- Pregršt soli, papra, kopra, peršuna
- 1 limun
- Nekoliko žlica maslinovog ulja
Zdrav, lagan, ukusan i egzotičan prilog
Luk narežemo na manje komadiće i pirjamo ga nekoliko minuta na maslinovom ulju, a onda dodamo opranu sirovu rižu te je pražimo dok ne bude prozirna.
Dodamo sol, papar, šećer i začine, onda sve zalijemo sa malo vode i kuhamo 10-15 minuta, a istovremeno neprestano miješamo i dolivamo vodu prema potrebi.
I sad je vrijeme za – motanje! Svaki list vinove loze razvijemo po podlozi te ga na sredini napunimo jednom ili dvjema žlicama spremljenog nadjeva, a onda ih lijepo i tijesno zamotamo, kao da motamo sarme. Da bi stvarno držale oblik, možemo si pomoći i čačkalicom.
Spreman lonac za kuhanje podložimo preostalim listovima vinove loze, preko njih složimo naše smotuljke, preko položimo još nekoliko krišaka limuna te kuhamo otprilike pola sata – i držimo palčeve da nam smotuljci ne raspadnu. 😊