Uskrs je vrijeme u godini u kojemu tradicionalno dominiraju šunka i jaja. Stoga ukusni veganski recepti nisu prva asocijacija na ovo razdoblje. To jest, barem do sada. Za vas smo naime pripremili raznovrstan meni za najukusniju vegansku uskršnju gozbu koja će vaše ukućane naprosto oduševiti.
Proljetne pečene šparoge s kremnim umakom
U proljeće budi se priroda poslije dugog zimskog sna, a šparoge su nešto najukusnije što nam ovo godišnje doba može ponuditi. Dodajte im božanski kremni umak i ovaj će se jednostavni recept pobrinuti za savršen početak ukršnje veganske gozbe.
Sastojci
- Svježe šparoge
- Žlica maslinovog ulja ili veganskoga maslaca
- Dva čena češnjaka
- Žlica brašna
- 1 do 2,5 dcl mlijeka na biljnoj osnovi (Prema osjećaju)
- Pregršt čilija
- Sol i papar prema ukusu
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva celzija. Šparoge operite i odrežite njihov donji dio. Šparoge osušite krpom i stavite na pladanj koji ste prekrili papirom za pečenje. Posolite i popaprite prema ukusu i pecite 15 do 18 minuta u Boschevoj pećnici. Dok se šparoge peku, napravite kremni umak.
U tavi zagrijte ulje ili veganski maslac te dodajte sitno nasjeckani češnjak. Poslije otprilike minute vremena dodajte brašno i uporno miješajte. Nakon jedne minute doći će vrijeme da dodate biljno mlijeko, čili prema ukusu, sol i papar. Sve zajedno miješajte dok ne zaključa te sklonite sa Boscheve indukcijske ploče.
Kad su šparoge meke te ih možete probosti vilicom, vrijeme je da ih prekrijete kremastim umakom i servirate gladnim gostima.
Skroz divlja juha od medvjeđeg luka
Svi znamo barem jednu osobu koja u proljeće kreće u uzbudljivu igru branja divljeg medvjeđeg luka. Ako ste vi jedan od tih hrabrih istražitelja, onda je ova juha kao naručena za vas. Oni pak najskeptičniji mesojedi, koji tvrde da su veganski recepti previše složni i premalo ukusni, poslije ove juhe postat će pravi veganski gurmani.
Sastojci
- 300g svježeg medvjeđeg luka
- 2 glavice luka
- Maslinovo ulje
- 800 ml kokosovoga mlijeka
- Kocka povrtnog jušnog temeljca
- 400 ml vode
Priprema
Medvjeđi luk prije upotrebe temeljito operite te grubo nasjeckajte. U tavi zagrijte ulje i dodajte luk. Nakon što ga popržite do smeđe boje, dodajte vodu i kokosovo mlijeko. Dio kokosovog mlijeka možete sačuvati i za serviranje.
Dodajte povrtni jušni temeljac i dovedite do vrenja. Medvjeđi luk dodajte prema kraju na kratko vrijeme kako se ne bi prokuhao.
Sklonite te juhu izmiješajte Boschevim štapnim mikserom. Na kraju dodajte sol i papar prema ukusu. Juhu servirajte sa žlicom kokosovog mlijeka i sa malo pesta od medvjeđeg luka.
Živjeli veganski recepti te luda pita s ciklom i crvenim lukom
Cikla je podcijenjeni sastojak koji prečesto u meniju zauzima mjesto neslavnog priloga u ukiseljenom obliku. Budite drski te pripremite pitu punu ludih boja i još luđih ukusa. Tako ćete konačno staviti ciklu na njeno zasluženo mjesto, u glavno jelo!
Sastojci
- 400g svježe cikle (narezane na kriške)
- Jedan crveni luk (narezan na kriške)
- Maslinovo ulje
- Dvije žlice octa od riže
- Dvije žlice smeđeg šećera
- Dva zvjezdasta anisa
- Brašno
- 500g lisnatoga tijesta
- Jedna bio naranča
- Peršun
- Sol i papar
Priprema
Boschevu pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva celzija. U zdjeli izmiješajte luk, ciklu, ulje, ocat od riže, smeđi šećer te zvjezdasti anis. Posolite i popaprite prema ukusu. Smjesu prenesite u manju okruglu posudu za pečenje koju ste premazali s uljem te pokrijte je alu folijom. Ostavite u pećnici na otprilike 45 minuta.
Sad je vrijeme za smjelost i odlučnost, jer veganski recepti ponekad mogu biti i pravi dožiljaj. Nožem odvojite rub tijesta od posude za pečenje. Na vrh stavite veliki tanjur. S kuharskim rukavicama na rukama, a i odlučnošću i gracioznošću olimpijskoga bacača koplja brzo okrenite tortu na tanjur. Po vrhu nastrugajte koricu od bio naranče, malo posolite te ukrasite listićima peršuna. Voilà, dobar veganski tek!
Veganski cheesecake s limetom i vanilijom
Neki za kraj stave trešnjicu na vrh torte. Drugi pak radije stavimo limetu i vaniliju u cheesecake. Kako god bilo, važno je samo da našu uskršnju gozbu završimo sa super ukusnim i nezaboravnim desertom.
Sastojci
Korica
- 200 g datula
- 45 g sjemenki suncokreta
- 40 g sjemenki bundeve
- 50 g badema
- Kokosovo ulje
Nadjev
- 500 g tofua
- 70 g indijskih orašića (Namočeni u vodi barem 4 sata)
- 80 ml svježe iscijeđenog limetinog soka
- 110 g kokosovog ulja
- 90 g javorovog sirupa
- Vanilija – Sjemenke jedne mahune, ili pak čajna žličica ekstrakta ili paste od vanilije
Priprema
Korica
Sve sastojke za koricu dobro promiješajte Boschevom mješalicom Vitaboost. Smjesu rukama ili žlicom pritisnite na 20cm model za torte. Na nekoliko sati ostavite u Boschevom hladnjaku ili zamrzivaču da očvrsne.
Nadjev
Sve sastojke za nadjev osim kokosovog ulja izmiješajte u mješalici. Kokosovo ulje dodajte za vrijeme miješanja. Nadjev prospite u koricu te ga brzo i jednakomjerno rasporedite – zbog hladne korice nadjev će brzo očvrsnuti.
Dok spavate, neka i vaš slastan veganski cheesecake odmara u hladnjaku. Sljedeći dan servirajte ga hladnog jer će brzo omekšati na sobnoj temperaturi.
Eto. Svi su gosti zaboravili na šunku i jaja, a vi im za oproštaj sa osmehom na licu samo kažite: Kad se osjećate gurmanski, jedite veganski!
Bravo za inicijativu i što podržavate veganski lifestyle!!! Svaka čast!!! 🙂
Odlični veganski receptići! 💚