Božić je u našim krajevima praznik za sve ljude te za većinu znači topao obiteljski praznik koji slavimo u krugu dragih nam ljudi, obitelji, a i one obitelji koju biramo sami – prijatelja.
Kad smo pripremali današnju objavu za svečanu, slavnosnu i SLASNU božićnu večeru, jako smo teško odlučili što ćemo staviti na praznični jelovnik. Odlučili smo se za nekoliko recepata zbog kojih će tvoj Božić biti još ljepši (i još ukusniji) – iako znamo da to sigurno neće biti jedina jela na krcatom prazničnom stolu. 😊 Što reći, jednom godišnje valja ići do kraja!
1. Juha od luka
Premda se za vrijeme Božića jako mnogo grlimo i ljubimo (mada, i tu je Covid-19 odradio svoje), francuska je juha od luka nešto što za Božić prosto ne možemo izostaviti. Svakako, prije duge svečane večere valja povratiti snagu okrepljujućom juhom od luka! 😊
Sastavci:
- 1 kg žutog luka
- 6 čenova češnjaka (kao da luk sam po sebi nije dovoljan 😊)
- Sol, papar, timijan
- 3 dl suhog bijelog vina
- 1 lovorov list
- Nekoliko žlica maslinovog ulja
- Nekoliko komadića maslaca
- Prepečen toast, narezan na kocke
Kad se u loncu dinsta i miriše
Luk i češnjak narežemo na što tanje kolutiće – ako nas pritom ometaju suzice, možemo sebi pomoći i multipraktikom kao što je npr. MUM 5, ili prosto štapnim mješačem Ergo Mixx Style.
U tavi istopimo maslac i na njemu propržimo luk, češnjak, timijan i lovorv list te ih zalijemo vodom i ostavimo našu juhu da krčka po koji sat. Prema potrebi zalivamo je vodom, a na kraju dodamo još suho bijelo vino.
Poslužimo s preprečenim kockicama toasta – no valja ih staviti što manje kako bi ostalo prostora u trbuhu – najbolje će tek doći 😊
2. Odrezak tune s pinjolama
Praznični stol mora stenjati od delikatesa – no zašto bi uvijek morale biti od mesa? Odlučili smo da je došlo vrijeme za riblju večeru! Uostalom, naš odrezak od tune u brojnim pogledima više podsjeća na meso nego na ribu 😊
Da ne bude zabune – pričamo o kvalitetnim odrescima od tune, ovdje nema mjesta za tunjevinu iz konzerve 😊
Božićni odrezak tune s pinjolama
Sastavci:
- 1 kg odrezaka od tune
- Vrećica suhih rajčica
- 2 dl pasirane rajčice
- 1 luk
- 4 čena češnjaka
- Vrećica pinjola
- Nekoliko žlica maslinovog ulja
- Sol i papar
Okus odrezaka od tune priča je za sebe
Prvo na maslinovom ulju ispečemo odreske od tune, minutu ili dvije na svakoj strani, onda ih uzmemo iz tave i ostavimo da odmaraju na nekoliko minuta.
Na istom ulju onda popržimo narezani luk i suhu rajčicu, kojima poslije nekoliko minuta opet dodamo odreske od tune.
Tavu zalijemo pasiranom rajčicom i sa malo vode; kad umak zakrćka, posolimo i popaprimo te dodamo narezani češnjak. Pustimo da se kuha otpr. 40 minuta.
U odvojenoj tavi ispržimo pinjole u maloj količini ulja kako bi dobile lijepu zlatnožutu boju te ih dodamo završenom jelu. I u tome je sva tajna!
3. Panirane pržene gljive
Bez obzira jesu li vaši gosti strasni mesojedi ili vegetarijanci – gljive su odlično rješenje za sve! Mi smo se odlučili za šampinjone, koji su vrlo zahvalni za paniranje 😊
Sastavci:
- 600g šampinjona
- 100g pirovog brašna
- 2 jajeta
- 150g krušnih mrvica
- Suncokretovo ulje
Brašno – mrvice – jaje – ulje
Trebamo tri tanjura: u prvi naspemo brašno, u drugi mrvice, a u treći razmućeno jaje. Pustolovi među vama mogu u jaje umiješati i malo curry začina.
Oprane gljive prvo umočimo u brašno, onda u mrvice i jaja te ih na kraju ostavimo na tanjuru, zaštićenom ubrusom, gdje će čekati na red. Onda u tavi zagrijemo ulje na najjačoj vatri te gljive umočimo u ulje na nekoliko minuta.
Prije nego što ih poslužimo, ispržene šampinjone još ocijedimo na cjediljci podloženoj papirnatim ubrusom – i naš prilog je gotov 😊 (mushroom emoticon) I još savjet – prženi šampinjoni dobri su i kad su hladni!
4. Pire od bundeve s kestenom
Zašto gostima ne bismo umjesto krumpira ili štrukla za promjenu kao prilog poslužili nešto ekstravagantnije? Pire od bundeve i kestena doduše možda ne izgleda jako elegantno – no ipak sigurno spada među najukusnije božićne priloge!
Sastavci:
- 1 crveni luk
- Pregršt đumbira
- 500g hokaido bundeve
- 300g kestena
- Sol i papar
- Žličica timijana
- Kriška masla ili, još bolje, ghee
- 2 žlice maslinovog ulja
Jednostavan i brz prilog
Na maslinovom ulju ili gheeu propržimo na komade narezan luk i đumbir te poslije nekoliko minuta dodamo narezanu bundevu. Nakon što se karamelizira, dodamo još narezani kesten i malo vode.
Poslije 5 minuta posolimo, popaprimo i dodamo timijan te pirjamo još nekoliko minuta, a onda uzmemo štapnu mješalicu (npr. Ergo Mixx) i sve zajedno pretvorimo u divan pire, kojemu povrh svega dodamo još komadić maslaca. #nomnom
5. Zasladimo se snježnim grudama
Božićna večera prosto MORA završiti desertom – no umjesto klasične hrvatske gibanice ili božićnog panetonea ovaj put vam preporučujemo nešto drugačije – jednostavne i ukusne snježne grude!
Sastavci:
- 3 bjelanjka
- 4 žumanjka
- 15 g pirovog brašna
- 4 žličice šećera u prahu
- Vanilija u prahu
- Pregršt soli
- Eko korica od limuna
- 7 dl mlijeka
- 2 dl bademovog mlijeka
Jednostavan desert
Bjelanjke posolimo i metlicom ih istučemo do snijega. Za to vrijeme u tavi zajedno zagrijemo obično i bademovo mlijeko i dodamo šećer te koricu od limuna.
Masu iz snijega žlicom dodajemo u kipuće mlijeko te svaku nastalu grudu odložimo u odvojene čaše.
Onda u mlijeko dodamo brašno, vanilin šećer i umućene žumanjke te kremastu smjesu prelijemo preko sadržaja u čašama. Vjeruj nam na riječ, sigurno će ovo biti veći hit od gibanice! 😊
6. Toliko recepata – no nema prostora u želucu za sve dobrote ovoga svijeta!
Iako je naš jelovnik već ionako krcat, ne zaboravi još na različite salate – na francusku, coleslaw salatu, hladnu salatu od rezanaca, ili pak običnu zelenu – uz sve dobrote prijat će malo vitamina 😊
Za točku na i pripremi još hladan pjenušac i mimoze (koktel iz svježe cijeđenog soka od naranče i pjenušca) – bit ćeš spreman/na na nezaboravnu svečanu božičnu večeru!