Božićni ukrasi koje možete pojesti!

Podijelite zapis

Božićni ukrasi svih vrsta dočaravaju čarobnu prazničnu atmosferu – kad ih pogledamo, odmah osjetimo toplinu kamina i miris čaja s rumom, a i cimeta i medenjaka!

I premda snaga njihove čarobnosti u posljednjim godinama možda pomalo blijedi zbog prodavaonica koje već ujesen pucaju od božićnih ukrasa, a prema mogućnosti još i od božićnih pjesama, imamo rješenje – domaći i jestivi božićni ukrasi koji će i tebi i tvojim ukućanima, kao što i gostima, pružiti poseban osjećaj prisnosti i neponovljivosti. Upravo takav osjećaj koji je uistinu dostojan Božića. 😊 🎄

 

1. Ukrasi od limuna za božićnu jelku

Većina će nas se vjerojatno složiti – nema pravog Božića bez božićne jelke. (xmas tree emoticon) Kako bi pak tvoja jelka uistinu bila jedinstvena i neponovljiva, ukrasi je božićnim ukrasima kućne izrade! Osim toga, bit će i poslije od koristi – nakon što oboriš jelku, počasti se gozbom, a sljedeće godine ispeci nove 😊 #nomnom

 Kolači su divni ukrasi za božićnu jelku
Kolači su divni ukrasi za božićnu jelku

Sastavci:

Za tijesto:

  • 300 g brašna
  • 200g maslaca
  • 120g šećera
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 2 žumanjka

Za ukras:

  • Jestive boje
  • Bjelanjci
  • Žličica soka od limuna
  • Šećer
  • Suho voće
  • Vrpca – samo ona nije jestiva, njome ćeš objesiti ukras na jelku!

Tijesto za jestive ukrase

Kao prvo – trebaš dobru mješalicu za tijesto 😊 Mi smo koristili MUM 5, bez koje uopće više ne možemo zamisliti pečenje, a ti naravno upotrijebi ono što ti stoji na rapsolaganju.

(psst: ako svoju umjetninu objaviš na Instagramu, sudjeluješ na našem natjecanju #boschanstveno i zapneš za oko našim trima influencerkama, možda će ti djed božićnjak donijeti upravo ovaj aparat! 😊)

Neizostavni pomoćnik MUM 5
Neizostavni pomoćnik MUM 5

U mješalicu dodaj brašno te na male komadiće nasjeckani maslac i mijeeešaj dok ne dobiješ mrljivo tijesto. Onda dodaj šećer, vaniliju i žumanjke i miješaj još malo, dok ne dobiješ tijesto za kolače. Jednostavno, zar ne? 😊

Razvaljaj tijesto i prepusti se svim oblicima i kalupima koji se mogu naći u tvojim kuhinjskim ladicama! Zvijezde, srca, jelke, cvijeće, kućice, leptiri… samo je nebo granica! Ne zaboravi na kraju čačkalicom napraviti dovoljno velike rupice kako bi svoje ukrase mogao poslije objesiti na jelku.

Kad kalupima izrežeš ukrase koje si htio, peci ih na papiru za pečenje u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, otprilike 18-20 minuta.

Na krilima mašte

Polovica rada je već gotova. Sad samo još uključi svoju kreativnost i napravi najljepše ukrase za svoju jelku!

Pomiješaj bjelanjke i sok od limuna sa šećerom u mješalici – ako nemaš MUM 5, možeš postići odlične rezultate i mješalicama OptiMUM ili MultiTalent 8 – glazuru onda ravnim nožem jednakomjerno rasporedimo po svojim ukrasima.

Onda ih ukrasi jestivim bojama i suhim voćem, a poslije ih ostavi na dva sata kako bi se osušili, zaveži na njih vrpcu i ukrasi svoju jelku! Uzgred, ukrasi će ostati jestivi barem još jedan do dva tjedna 😊

 

2. Božićno drvce iz tortica

Zašto bi imao/la klasično božićno drvce ako možeš imati jestivo, napravljeno iz tortica? Ovakvo drvce može biti ne samo zvijezda na božićnim večerama, nego i desert na kraju! Sigurno bi ti na njemu zavidjele i cure koje su doktorirale iz cupcake-ova – 2 broke girls 😊

Iz tortica napravi svoje božićno drvce
Iz tortica napravi svoje božićno drvce

Sastavci:

Za tijesto:

  • 200g maslaca
  • 200g šećera
  • 200g brašna od pira
  • Žličica ekstrakta vanilije
  • 2 jajeta
  • 2 žlice mlijeka

Za ukras:

  • 300g maslaca
  • 500g šećera
  • 3 žlice ekstrakta od vanilije
  • Zelena jestiva boja
  • Zlatna ili srebrna jestiva boja u spreju

Uključite svoju mješalicu

Izmiješaj polovicu maslaca, šećera i vanilije u mješalici (preporučujemo MUM 5 ili OptiMUM) dok ne dobiješ paperjastu strukturu, a onda dodaj još jedno jaje i opet miješaj.

Nakon toga dodaj preostalo brašno i mlijeko, a umjesto mješalicom do kraja miješaj kuhačom.

Dobivenu smjesu rasporedi u pladanj za mafine/cupcakeove i peci u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, cca. 12 minuta.

Dekoracija

Dok se ispečene tortice hlade, pripremi glazuru. U mješalici izmiješaj maslac i šećer dok smjesa ne bude potpuno glatka. Dodaj ekstrakt od vanilije i jestivu zelenu boju te pomoću vrećice za ukrašavanje deserta ukrasi tortice kako bi postale zelene kao grančice božićne jelke 😊

Božićna jelka

Ohlađene tortice na kojima se osušila boja počni sastavljati u božićnu jelku – možeš upotrijebiti i lončić za cvijeće kao podstavak na kojem ćeš izgraditi svoje drvce. Za točku na i jelku još poprskaj bojom u spreju i na vrh stavi ukras iz točke 1.

 

3. Kućica iz medenjaka

Moglo bi se reći da su upravo medenjaci oni pravi pretkazivači božićnoga vremena – ukusni kolači koje se može jesti još i mjesec dana, ako ne i duže. Dakle, više su nego idealni za božićne ukrase, a iz njih možemo napraviti čak i jaslice.

Božićna kućica iz medenjaka
Božićna kućica iz medenjaka

Sastavci:

Tijesto za medenjake:

  • 250g maslaca
  • 200g smeđeg šećera ili melase
  • 7 žlica javorovog sirupa
  • 600 g pirovog brašna
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 4 žličice mljevenog đumbira

Za ukras:

  • 200g listića badema
  • 2 bjelanjka
  • 500g šećera
  • Slatkiši i suho voće po želji

Gram brašna na gram brašna – palača

U tavi pomiješamo istopljeni maslac, šećer i sirup; u odvojenoj posudi pak brašno, sodu bikarbonu i đumbir. Onda i jedno i drugo mješalicom izmiješamo u kompaktnu smjesu.

Pomoću kartona na papiru za pečenje označimo dimenzije željene kućice i razvaljamo tijesto kako bismo dobili 4 zida kuće i dvije polovice krova. Ostatak tijesta oblikujemo u kolače ili dodatno mini božićno drvce iz medenjaka.

Izrada krova

Iz listića badema napravimo „opeke“, koje onda nježno utisnemo u obje stranice krova. Sve stranice onda pečemo u pećnici na 200 stupnjeva, cca. 12 minuta.

Ukrasimo kućicu

U zdjeli izmiješamo šećer i bjelanjke te pomoću vrećice za ukrašavanje peciva spojimo zajedno stranice kućice bez krova. Sušimo nekoliko sati.

Onda dodamo još obje stranice krova, koje snažno pritisnemo na konstrukciju te držimo nekoliko minuta kako se kućica ne bi raspala. Ostavimo na sušenju preko noći.

Sljedeći dan dodamo još željenu dekoraciju iz boja, glazure, suhog voća i topljene čokolade – i naša će božićna kućica biti spremna za slavlje – ili čak za useljenje stanara iz Betlehema 😊

 

4. Označivači rasporeda sjedenja

Iako smo stan i praznični stol već temeljito ukrasili, neće biti suvišno pripremiti još maleni čin pažnje za svakog gosta – kolače s imenom koji određuju praznični raspored sjedenja 😊

Božićni označivači rasporeda sjedenja
Božićni označivači rasporeda sjedenja

Sastavci:

  • Nekoliko okruglih kolača koji su nam preostali od božićnih ukrasa
  • 300 g šećera
  • Žličica ekstrakta paprene metvice
  • Raznobojne mrvice, jestive srebrne kuglice, itd.

Napravimo masu

Šećer pomiješamo s kestraktom paprene metvice kako bismo napravili glazuru za ukrašavanje, koju pomoću vrećice za ukrašavanje nanesemo na kolače – što ljepše ispišemo ime gosta (ako nam nedostaje prostora, onda samo početna slova) i kolač praznično ukrasimo.

Kolače ostavimo na 10 minuta kako bi se glazura ohladila i otvrdnula, a onda ih možemo zaviti u celofan i ukrasiti još prazničnom vrpcom – te postaviti na mjesto gdje želimo da gost sjedne.

 

5. Lijepe praznike!

Neka ti za kraj poželimo još – lijepe božićne praznike i sretnu Novu Godinu!

Nek bude nadolazeća 2021. godina mirna, prijatna i puna zadovoljstva te – mnogo bolja od 2020. godine (što, ruku na srce, ne bi trebalo biti teško 😊)!

Želimo ti puno sretnih trenutaka u dvoje, s obitelju i prijateljima – i još hrpu kulinarskih uspjeha!

 

Podijelite zapis

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)