Nema ljepšeg od udobnog ležanja na kauču, zamotan u meku dekicu i, ako je ikako moguće, u zagrljaju voljene osobe – i s zdjelom kokica u naručju! Kakva milina!
Zato što su kokice upravo ona gricklaica bez koje ne možemo zamisliti filmsku noć. Dok gledamo napet film, umjesto noktiju grickamo kokice; tijekom uznemirujuće drame tugu utapamo u kokicama; a gledajući komediju pazimo da se nam od smijanja kokica ne zaleti u grlo. Zapravo je baš svaki izgovor dobar da se mirne duše prejedemo kokica.
No koliko ima različitih žanrova filmova, toliko ima i različitih načina pripreme kokica. Zato smo danas za tebe pripremili pet vrsta recepta za kokice koje sigurno još nisi probao/la. I dobar tek!
1. SLATKE KOKICE SA SMEĐIM ŠEĆEROM I CIMETOM
Inače smo navikli da su kokice slane, slanije i najslanije, no ova će inačica oduševiti sve ljubitelje slatkog. A budući da je tako slatka, posebice dobro ide uz žanr romantične komedije.
Sastojci:
50 g smeđeg šećera
10 g maslaca
3 veliiiike žlice slatkog vrhnja
Prstohvat ili četiri cimeta
25 g kokica u zrnu
Do slatkih kokica u dva koraka
U lončiću otopi šećer u dvije žlice vode i zavrij, no niti slučajno ga nemoj miješati – neka se na svaki mogući način karamelizira! Kada zammmmamno zamiriši po karameli, brzo dodaj maslac i ukloni s vatre.
Primiješaj slatko vrhnje i miješaj dok te ne zaboli ruka, a za grand finale dodaj još i cimet.
U međuvremenu (ako je višezadaćnost među tvojim vrlinama, inače nakon prvog koraka) u tavi približno 4 minute ‘kokaj kokice’ – ovdje ti srdačno preporučujemo da ne zaboraviš tavu pokriti poklopcem, inače ćeš do nove godine pospremati pojedinačne kokice po kuhinji.
Nakon približno 4 minute kokice će dobiti svoj prepoznatljiv oblik, zato ih samo prelij sadržajem lončića i miješaj kao lud, dok se cijele ne potope u slatku karamelu.
2. KOKICE S DAŠKOM INDIJE
Indijska je hrana poznata po tisuću i jednom prekrasnom okusu, zamamnim začinima i šarenim jelima. Čak i ako nikad nisi niti nos promolio/la kroz vrata indijskog restorana, vjerojatno si već čuo/la za mješavinu začina ‘garam masala’ – eto ona se je ušuljala i u recept za kokice.
Indija ima i snažnu filmsku industriju, u državi (Bollywood, Tollywood, Lollywood – zapravo štogod si možeš zamisliti) i izvan nje. Za širenje obzora i zabavu.
Sastojci:
400 g suhog slanutka
Žlica suncokretovog ulja
50 g maslaca
2 žličice garam masale
Žličica curryja 70 g posoljenih kokica
85 g kikirikija
100 g grožđica
Malo drugačija priprema kokica…
Pećnicu prethodno zagrij na 200 stupnjeva, na pladanj rasporedi slanutak (još jedan praktičan savjet – na pladanj najprije stavi papir za pečenje i izbjegni mrljanje) i poškropi je uljem.
U međuvremenu u lončiću otopi maslac, u njega umiješaj garam masalu, curry i sol. Ako si ljubitelj/ica Indije, možda će ti se svidjeti i ta mješavina začina.
U drugoj pokrivenoj tavi ili u mikrovalnoj pećnici su se u međuvremenu pripremile još mirisne kokice, a kada pećnica učini svoje, u posudi vjenčaj kokice, slanutak, grožđice i kikiriki te sve zajedno prelij egzotičnom mješavinom iz lončića. Dobro promiješaj – i indijske su kokice spremne! Za nas – a i za naše goste na koje s takvim kokicama možemo ostaviti dubok dojam.
3. AROMATIČNE KOKICE S RUŽMARINOM
Ove se začinjenje kokice pripremaju izuzetno brzo, a zvuče egzotičnije nego što zaista jesu. Zapravo se radi o klasičnim kokicama s prstohvatom domišljatosti, koje će ukusno dopuniti gledanje mnogih filmskih klasika.
Sastojci:
Pola šalice zrnja za kokice
3 žlice ulja grožđanih sjemenki
Žličica i pol svježeg, na sitno narezanog ružmarina
4 velikodušne žlice maslaca
Sol i papar
Ako želite, parmezan
Neka zamiriše na ružmarin
U tavi zagrij ulje i potom u njega istresi zrna za kokice i žličicu (samo žličicu! Preostala polovica žličice trebat će ti kasnije) ružmarina. Ako ne želiš da kokice eksplodiraju po štednjaku i okolnim područjima, pokrij tavu poklopcem i pričekaj nekoliko minuta. U lončiću otopi maslac i dodaj preostalu polovicu žličice ružmarina te na laganoj vatri peci dok ne zamiriše na Mediteran. Osim samo ružmarina, možeš dodati i mediteransku mješavinu začina.
Potom samo pomiješaj pripremljene kokice s umakom, dodaj soli koliko želiš i na daljinskom ili laptopu pritisni ‘play’. Ako još niste odabrali koji ćete film gledati, danas vam preporučujemo bezvremensku Casablancu.
Još i to: ako si jedan/jedna od onih srećkovića kojem je potpuno svejedno za kalorije ili ako samo želiš od grickalice napravit večeru, na kraju si priušti i – parmezan!
4. KOKICE S KARAMELOM I JABUKOM
Ima li što ljepše od trenutka u kojem cijela kuća zamamno miriše na grožđe, bundeve i jabuke? A kako smo grožđice već dodali u indijske kokice, jabuke će svoje mjesto pronaći u društvu cimeta, vanilije i karamele.
Sastojci:
Šalica zrna za kokice
Velika vrećica kriški jabuka
Šalica maslaca (da, dobro si pročitao/la. Šalica.)
Šalica smeđeg šećera (Pa nije za svaki dan!)
4 žlice sirupa od agave
Žličica mljevenog cimeta
Žličica vanilin šećera
Soli po želji
Ako si na dijeti, radije preskoči ovaj recept
Najprije u pokrivenoj tavi ili mikrovalnoj pećnici pripremi kokico, a u međuvremenu zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
U lončiću zagrij maslac, smeđi šećer i sirup od agave, potom dodaj još žličicu soli. Pusti da se krčka nekoliko minuta – i neka te ne primami želja za miješanjem, da ne bi pokvario/la karamelu. Kada ukloniš lončić s vatre, umiješaj još i cimet i vanilin šećer. Baci kokice i do ušiju se zakopaj u lončić!
Ne, ne, samo se šalimo … Kokice pomiješaj s kriškama jabuke i prelij mješavinom iz lončića, potom sve rasporedi na pladanj i peci 30 minuta, da se kokice stvarno natope karamelom. I jesenska grickalica za film je spremna!
5. UNICORN KOKICE
Kao što anglofoni kažu, ‘save the best for last’! Zato ti predstavljamo, gledaj i čudi se, zadnji kulinarski hit – UNICORN KOKICE! U zadnje su vrijeme doslovno na svakom kutu jednorozi, ljeti u moru, na jesen na školskim bilježnicama, a u kuhinji na svim mogućim desertima i tortama. Neka se nađu i u posudi za kokice! Sam sadržaj posude vjerojatno će najbolje odgovarati …. dječjem programu.
Sastojci:
Glazure (candy melts) različitih boja
Šalica zrna za kokice
Dekorativne mrvice raznih boja
Ružičast sprej za hranu
Po želji i sljezovi kolačići (marshmallows)
Mrljanje jestivim bojama
Najprije pripremi kokice u tavi ili mikrovalnoj pećnici, potom ih raširi na papiru za pečenje na pladnju.
U sljedećem će koraku kokice već dobiti željeni izgled – naime uzmi sprej ružičaste boje i SVE obojaj u RUŽIČASTO!
U međuvremenu u lončiću pripremi glazure različitih boja i jednu po jednu žličicom kapljaj na raširene kokice koje već dobivaju jedan rog… Prije nego što se glazure osuše, kokice obilno posuj šarenim mrvicama i ostavi da se osuše.
Potom samo nemoj zaboraviti na sliku za Instagram i prepusti se duginim bojama! Uz to si možeš priuštiti puding od borovnica i chia sjemenki s nice-creamom od jagode sličnih boja.
Kviz je baš zanimljiv 😉
Super, zabavan kviz, lijepo se prisjetiti filmova.
Jednistavan kviz, a recepti za kokice super 😋
Super ste❤️
Aaaa fora kviz,kokice ce biti na meniju za vikend😁😁
Bilo je zanimljivo rjesavati kviz
Jako zanimljivo…svidaju mi se recepti kokica jer volim eksprimentirati…i zasigurno cu probati kokice sa smedim secerom….i bilaa bih presretna da osvojim jednu od nagrada obozavam pecii kolace…. 😀😘😘
Fora kviz!